![](/media/lib/56/mumia-z-maska-2601e67a18097cb7f03261978ae7fabe.jpg)
Mumifikacja - reaktywacja
16 października 2009, 10:13Szwajcarski anatom i paleopatolog Frank Ruhli z powodzeniem zabalsamował kobiecą nogę za pomocą metody starożytnych Egipcjan. Ich wzorem wykorzystał natron – sodę naturalną. W ramach ponad 4-miesięcznego eksperymentu starał się m.in. określić, w jakim stopniu mumifikacja uszkadza DNA.
![](/media/lib/153/n-klatratmetanu-5d07707213f540d9728424e3fd97c8cf.jpg)
PETM dobrym wzorcem dzisiejszych zmian klimatycznych
16 grudnia 2014, 11:34Paleoceńsko-eoceńskie maksimum termiczne (PETM) było bardziej podobne do dzisiejszych zmian klimatycznych, niż dotychczas sądziliśmy. Dalsze prace nad tym okresem w historii Ziemi może odpowiedzieć na pytanie, co czeka naszą ocieplającą się planetę
![](/media/lib/374/n-bol-glowy-ad78e949d3c60d5f4b899d9366118b4a.jpg)
Nowa opcja terapeutyczna dla osób cierpiących na migreny
20 listopada 2019, 12:24Osoby, które cierpią na migreny i którym nie pomagają dostępne obecnie leki, będą mogły skorzystać z nowej opcji terapeutycznej. Prowadzone na blisko 1500 osobach testy ubrogepantu wykazały bowiem, że skutecznie hamuje on rozwój migreny i oddziałuje nie tylko na ból, ale i na foto- czy fonofobię.
![](/media/lib/55/kostki-cukru-773eadc5d55ec1dbb8855fbab75e021f.jpg)
Odkryto podtyp limfocytów T, który rozpoczyna cukrzycę
22 kwietnia 2011, 12:55Zidentyfikowano subpopulację komórek odpornościowych, które mogą odgrywać kluczową rolę w patogenezie cukrzycy typu 1. Naukowcy mają nadzieję na stworzenie bardziej wybiórczych metod terapii zarówno cukrzycy, jak i innych autoimmunologicznych chorób dodatkowych gruczołów uchodzących do układu pokarmowego, np. ślinianek.
![](/media/lib/87/n-zanieczyszczenie-b01eaebea788845435279535a8d193f8.jpg)
Komercyjne przechwytywanie dwutlenku węgla
3 czerwca 2016, 09:24Szwajcarska firma Climeworks buduje pierwszą na świecie komercyjną instalację do przechwytywania dwutlenku węgla z atmosfery. Gaz ma być sprzedawany firmie ogrodniczej, która będzie tłoczyła go do szklarni w celu przyspieszenia wzrostu warzyw
![](/media/lib/515/n-wodor-e09423ec136f0d5e45c1642718a5d114.jpg)
Rok 2022 – początek wodorowej rewolucji?
18 sierpnia 2022, 12:00Przed dwoma dniami prezydent Biden popisał Inflation Reduction Act, ustawę przewidującą wydatkowanie z federalnego budżetu 437 miliardów dolarów w ciągu najbliższych 10 lat. Najbardziej interesujące są przepisy dotyczące technologii produkcji wodoru. Z jednej strony dlatego, że przewidziano środki znacznie większe niż spodziewali się analitycy, z drugiej zaś, że przepisy nie wyróżniają żadnej technologii pozyskiwania wodoru
![](/media/lib/92/n-warzywa-i-owoce-73f860c9e7e97639781153f352057da5.jpg)
Dieta dobra dla zdrowia gorsza dla środowiska niż sądzono
11 lutego 2013, 12:39Analizując zwyczaje żywieniowe 1918 dorosłych Francuzów oraz ich wpływ na środowisko, naukowcy zauważyli, że choć przy uprawie warzyw i owoców powstaje mniej gazów cieplarnianych niż przy hodowli zwierząt, osoby przestrzegające zasadniczo wegetariańskiej diety spożywają więcej pokarmów, przez co ich wpływ na środowisko wzrasta.
![](/media/lib/276/n-naczynie-z-rtn-8a5bcbfbbb0fdbfa9f9f0b85b93e6d99.jpg)
Naczynia z pnia mózgu reagują na CO2 inaczej niż naczynia z kory
10 maja 2017, 09:21Choć w innych częściach organizmu nagromadzenie produktów przemiany materii, np. zakwaszającego dwutlenku węgla, wywołuje rozszerzanie naczyń krwionośnych, tak by umożliwić dopływ większej objętości krwi, w pewnej części pnia mózgu dzieje się dokładnie na odwrót.
![](/media/lib/30/jezyk-wywalony-f6305f83a1e62569a2c274618def6159.jpg)
Język bąbelków
16 października 2009, 16:52Dlaczego szampan czy inne fermentowane napoje zawierające dwutlenek węgla najlepiej smakują tuż po otwarciu butelki? Nie chodzi tylko o świeżość i temperaturę, lecz o to, że receptory smakowe naszego języka są w stanie wyczuć bąbelki, a te z czasem się przecież ulatniają.
![](/media/lib/214/n-myszy-25131cb70efa8bc41b7c68660f8f527d.jpg)
Obejście naturalnego mechanizmu pozwala zacząć chudnąć
23 lutego 2015, 12:06Naukowcy zademonstrowali, że można przezwyciężyć mechanizm oszczędzania energii, ułatwiając ludziom rozpoczęcie odchudzania.